Een krachtig beeld blijft jaren hangen. In ieder geval in mijn hoofd: in 1974 zond Postbus 51 een spotje uit. Men riep op tot ‘Verstandig (zijn) met energie’. Negen jaar was ik en deed vervolgens altijd het licht achter mij uit als ik een ruimte verliet. Bijna 40 jaar laten zie ik het beeld nog voor me en is de noodzaak onverminderd actueel. Nu echter is een ander beeld dat de noodzaak duidt: die van een stijgende gasprijs. Veertig jaar lang was het niet vanzelfsprekend om verstandig om te gaan met energie. Nu het (heel veel) geld kost, wel. Nederland kan energie besparen. De geldstraf werkt, wat het beeld niet lukte. Kijkend naar mijn eigen vak, mensen inspireren om veilig te werken, ben ik van de beloonschool. Niet moeten, maar willen. Hield het gedoofde vlammetje van de aarde mij als kind uit de slaap, de herbezinning op ‘wat werkt’ in veiligheidsland doet dat nu.