Positive Behavior Support (PBS) is een aanpak die een omgeving creeërt waarin kinderen beter leren en minder gedragsproblemen vertonen. Dit concept wordt op veel scholen in Nederland toegepast. De idee is, dat verbieden niet werkt, of dat kinderen horen wat ze niet moeten doen. Vanuit het principe: waar denk je aan als ik zeg: “Denk niet aan een roze paard”?
Een logisch concept. Iemand de weg wijzen, werkt hetzelfde: “Neem die afslag en vervolgens rechtdoor.” Hersenen komen graag in actie, die staan altijd ‘aan’. Iets niet doen is voor hersenen ook iets doen. Gewenst gedrag is dus beter te stimuleren door het brein tot actie aan te zetten. “Loop rechtdoor” is dus effectiever dan “Sla niet rechtsaf.”
Toch is de praktijk is echter best lastig. In ons vakgebied, arbeidsveiligheid, verbieden we graag. Verboden toegang. Gebruik geen alcohol. Niet aankomen. Voorzien van een beeldtaal met verbodsiconen.  Het loont echt de moeite om dat eens proberen om te draaien. Door te zeggen wat we wel willen. Het voorbeeld is de afbeelding bij dit bericht. Salmay maakte deze voor een school. “Maak geen rotzooi” werd: “Ik ruim mijn spullen op.” Vertaald naar veiligheid: “Gebruik geen alcohol of drugs” wordt dan “Ik ben altijd scherp en alert op het werk.” Toegegeven: het is even lastig, maar de moeite waard.