Gedragsbeïnvloeding is de sleutel tot een ongevalsvrije werkomgeving.

Communicatie en veiligheidsgedrag

Communicatie van invloed op veiligheidsgedrag

In 2012 heeft Laura Lümker als afstudeeropdracht aan de Universiteit Twente, voor Salmay onderzoek gedaan naar: ‘ Impact of communication on safety behavior of employees’. In dit onderzoek is onderzocht welke aspecten van communicatie van invloed zijn op veiligheidsgedrag (veiligheidsparticipatie en/of veiligheidsnaleving).

Insteek onderzoek

Communicatie is hierbij onderverdeeld in de volgende zes aspecten: communicatieklimaat, organisatorische integratie en perspectief, persoonlijke feedback, mediakwaliteit, horizontale- en veiligheidscommunicatie en de relatie met leidinggevenden. Naast de veiligheidshouding van de werknemer is onderzocht welk(e) aspect(en) van de communicatie een positieve invloed hebben op veiligheidsgedrag en daarmee op de prestatie van de werknemer.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat communicatie een positieve invloed kan hebben op veiligheidsgedrag en daarmee op de veiligheidsprestaties van medewerkers. De onderzoeksresultaten laten zien dat organisatorische integratie en perspectief een significante voorspeller zijn van veiligheidsparticipatie. Dat media kwaliteit een significante voorspeller is voor veiligheidsnaleving en dat horizontale veiligheidsinformatie zowel veiligheidsparticipatie als –naleving beïnvloedt. Ook hadden de communicatie aspecten een positieve invloed op de veiligheidshouding items die ook deels veiligheidsgedrag beïnvloeden.

Verder werd duidelijk dat ongelukken vooral werden veroorzaakt door valincidenten of beknellingen, vaak met handletsel tot gevolg. De respondenten gaven aan dat vooral de media kwaliteit en de relatie met leidinggevenden worden gezien als belangrijke aspecten van veiligheidscommunicatie.

Arbeidsveiligheid, veiligheidscommunicatie en gedragsbeïnvloeding - Salmay maakt het verschil

Over ons

Salmay maakt effectieve communicatiemiddelen voor industrieel Nederland

  • Oude Parklaan 111, 1901 ZZ Castricum
  • 0251 - 651 906
  • @salmaytweets

Informatie?

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht